11 NUTRIEN YANG PENTING DARI SEGI FUNGSI ,JUMLAH DIPERLU DAN SUMBERNYA
Mohd.Yazid Bin Deraman
IPG. Kampus Kota Bharu, Kelantan.
1. BETA KAROTENA
Fungsinya
•
Di
dalam badan kita, beta karotina ditukarkan kepada vitamin A, iaitu sejenis
nutrien yang penting untuk kesihatan penglihatan, fungsi kekebalan dan
pertumbuhan sel badan. Ia juga bertindak sebagai anti oksidan dan meneutralkan
radikal bebas.
Jumlah diperlukan:
•
Tiada
RDA yang khusus untuk beta karotena.
Makanan sumber Beta
karotin:
•
makan
sayuran yang berdaun hijau gelap, sayuran
berwarna oren dan buah-buahan seperti betik, mangga setiap minggu untuk
mencukupkan keperluan vitamin A dan meningktakan tahap anti-oksidan.
2.VITAMIN
B 12
Fungsinya
•
Vitamin
B12 digunakan di dalam penghasilan DNA , membina blok genetik, dan mengekalkan
kesihatan saraf dan sel darah merah.
Jumlah diperlukan:
•
2.4
mikrogram diperlukan setiap hari bagi yang berumur 14 tahun dan ke atas untuk
memenuhi semua keperluan tubuh. walaubagaimanapun, pakar tidak bersetuju bahawa
6 mikrogram adalah jumlah yang mencukupi
Sumber Vitamin B12:
•
B12
adalah rantaian sumber protein, makanan seperti daging, ikan, telur dan sumber
tenusu seperti yogurt dan susu adalah sumber utama
3.VITAMIN K
Fungsinya:
•
Vitamin
K digunakan oleh badan untuk menghasil dan menyusun berbagai jenis protein.
Sesetengah darinya adalah digunakan untuk mencipta faktor-faktor yang
membenarkan darah untuk membeku—pendarahan yang kritikal dan membolehkan mengurangkan kecederaan dan
luka-luka untuk sembuh.
Jumlah diperlukan:
•
Pengambilan
vitamin K harian disarankan 90 mikrogram untuk wanita dan 120 mikrogram untuk
lelaki.Mujurlah, kekurangan vitamin K adalah sangat luar biasa.
Makanan Sumber
Vitamin K:
Kailan, bayam,
brokoli, asparagus, arugula, sawi daun hijau, minyak kacang soya, minyak
kanola, minyak zaitun dan tomato
4.POTASSIUM
Fungsinya:
•
Potassium
is involved in almost every vital body process: maintaining blood pressure,
heart and kidney function, muscle contraction, even digestion.
Jumlah diperlukan:
•
Surveys
show that most Americans get less than half the recommended amounts of
potassium, which is 4,700 milligrams (mg) setiap hari untuk remaja dan dewasa.
Makanan sumber potassium:
•
Foods
that are closest to their original states are best, so be sure to choose whole,
unprocessed foods as often as possible, terutama sekali buah-buahan dan
sayur-sayuran, low-fat dairy products, whole grains, ikan dan lean meats.
5.MAGNESIUM
Fungsi:
•
Necessary
for some of the body's most basic processes, magnesium triggers more than 300
biochemical reactions—most important production of energy from the food we eat.
Jumlah diperlukan:
•
Lebih
kurang 300 mg/hari (wanita) dan 350 mg/hari (lelaki), with the upper limit for
supplemental magnesium at 350 mg.
Sumber makanan
magnesium:
•
Sumber
mineral/galian banyak didapati dalam avokado, sayur-sayuran, kekacang dan termasuk skuasy akon, kiwi dan badam
6. VITAMIN C
•
Fungsinya:
•
Researchers
have long known that vitamin C is an essential building block of collagen, the
structural material for tulang, kulit, peredaran darah dan tisu-tisu lain.
•
Jumlah diperlukan:
•
Dicadangkan
pengambilannya setiap hari untuk lelaki sebanyak 90 mg dan untuk wanita ialah
75 mg. Badan hanya boleh menyerap sebanyak 400 milligram sehari.
•
Makanan sumber Vitamin C:
•
Virtually
everything in the produce section including oren, green bell peppers,
strawberi, brokoli, cantaloupe dan tomato, turnip greens, kentang madu dan
okra.
7. VITAMIN D
Fungsinya:
•
Early
on, most of the concern focused on bones, since vitamin D, working along with
calcium, helps build and maintain them.
Jumlah diperlukan:
•
Official
recommendations now call for 200 IU untuk kanak-kanak dan 600 IU untuk orang
dewasa melebihi 71, bagi kumpulan lain yang berada diantara
kumpulan tersebut.
Makanan sumber vitamin D:
•
Susu
bervitamin, bijirin sarapan bagi memenuhi keperluan sumber vitamin D. Sesetengahnya
boleh didapati dari sumber ikan, seperti sardin.
8. ASID FOLIK
Fungsinya;
•
Folat
diperlukan untuk penghasilan sel baru, termasuk sel darah merah. Kekurangan
folat boleh menyebabkan kerosakan pada tulang belakang bagi bayi yang baru
lahir.
Jumlah diperlukan:
•
pakar
nutirisi mengesyorkan pengambilan sebiji multivitamin 400mcg asid folik: 1000
mcg. setiap hari sudah selamat untuk meningkatkan tahap asid folik.
Makanan Sumber folat:
Sumber yang kaya
dengan folat adalah hati, kekacang, bayam, sayuran berdaun, asparagus dan
bijrin diperkaya
9. ZINK
Fungsinya:
•
Zink
saling berkait dengan setiap sel didalam badan manusia, untuk mengekalkan
sistem imunisasi badan dan menghasilkan testosteron.
Jumlah diperlukan:
•
jumlah
yang disyorkan dalam sehari bagi lelaki ialah 11mg/hari, untuk wanita 8mg/hari.
Makanan sumber zink.
•
tiram,
daging peha yang dimasak, ayam belanda, kacang kuda, peha ayam panggang, biji
labu, yogurt rendah lemak biasa, bran gandum, tofu, gajus panggang dan keju
swiss
11. VITAMIN E
Fungsinya:
•
Saintis
tidak pernah menerangkan secara terperinci peranan vitamin E, ia boleh
diandaikan sebagai peranan dalam fungsi kekebalan, membaiki DNA, pembentukan
sel darah merah dan penyerapan vitamin K
Jumlah diperlukan:
•
RDA
bagi lelaki dan wanita adalah 23 IU, atau 15 milligram dan kerana sumber
makanan bervitamin E yang kaya adalah dari kekacang dan minyak, jadi sesetengah
diet rendah lemah adalah tidak sesuai.
Makanan sumber Vitamin E:
•
Minyak
bran gandum, biji matahari, bayam masak, badam, minyak za'faran dan kacang
hazel.
No comments:
Post a Comment