Makan
merupakan satu keperluan dan aktiviti yang amat menyeronokkan.Untuk terus hidup
kita memerlukan pemakanan yang baik dan sesuai untuk kesihatan. Bagitu juga
amalan pemakanan kita yang boleh mendatangkan kebaikan pada kesihatan diri
kita. Malangnya kebayakan dari kita kurang berhati-hati dari segi pemilihan
makanan, baik segi jenis, kualiti dan kuantitinya. Mereka akan makan hanya
untuk memuaskan selera dan mengisi perut agar tiad lapar tampa mengambil kira
makanan itu berzat baik atau tidak untuk kesihatan. Kita kadang kala tertipu
dengan hidangan makanan yang cantik, baunya yang yaman dan rasa yang enak tampa
mengambil kira keseimbangan zat makanan tersebut. Semakin sibut seseorang kita
makan kita mengambil makanan ala kadar saja. Makanan yang baik nilai pemakanan ialah makanan yang lengkap
dan seimbang. Makanan yang lengkap ialah makanan yang mengandungi semua zat
makanan yang penting bagi kesihatan seseorang dalam nisbah yang tertentu. Zat
makanan sangat diperlukan supaya tubuh
badan kita dapat berfungsi dengan sempurna. Tubuh kita memerlukan 50 jenis zat
makanan dan tubuh yang betul-betul sihat dapat menghasilkan 25 peratus daripada
zat tersebut. Zat makanan terbahagi enam kumpulan iatu, karbohidrat, lemak, protin,
mineral, vitamin. Zat-zat ini dibahagikan kepada tiga fungsi, kumpulan makanan memberi tenaga untuk
pergerakan tubuh dan untuk tindakbalas kimia dalam tubuh. Karbohidrat, lemak
dan protein termasuk dalam kumpulan ini. Kumpulan makanan yang membina dan membaiki
tubuh seperti air, protein lemak, karbohidrat dan mineral. air 63% berat badan,
protein 18%, minirel 6%, dan karbohidrat 0.8%. Vitamin tidak dianggap sebagai
zat pembina sebab jumlah vitamin dalam tubuh dewasa tidak mencapai 30gm. Fungsi
zat pemakanan lain sebagai mangkin pelbagai tindakbalas kimia dalam tubuh.
Kesemua zat tersebut seperti vitamin dan mineral.
PANDUAN PEMILIHAN PEMAKANAN YANG SIHAT
Untuk memilih
diet yang memberi kesemua zat makanan dalam jumlah yang mencukupi untuk
kesihatan harian makanan haruslah
memenuhi kriteria berikut iaitu, seimbang dan sederhana, pelbagai, mencukup dan
mempunyai kalori yang terkawal.
Seimbang
dan sederhana.Setiap orang inginkan kesihatan yang sempurna harus
mengamalkan kriteria keseimbangan dan keserderhanaan dalam pemilihan diet. Contoh untak mendapatkan zat
besi yang cukup harus makan daging dan ikan (Tapi tidak berlebihan), manakala
untuk dapat kalsium yang cukup harus minum susu atau makan makanan hasil tunusu
dalam jumlah yang berpatutan. Pelbagai: Kita
tidak boleh mengambil makanan yang sama setiap hari. Setengah nutrien merupakan
punca utama beberapa nutrien jika dibanding dengan makanan yang lain. Kelebihan
seseatu nutrien mungkin mudarat dan
bagitu juga jika kekurangan. Makanan yang serupa mungkin tidak diperlukan oleh
tubuh Makanan juga misti mencukupi dan
memenuhi keperluan diet harian (RDA). Keperluan kelori setia orang berbeza
bergantung kepada jantina, umur, jenis pekerjaan atau aktiviti dan juga faktor
umur seseorang. Kalori yang terkawal, berkaitan dengan pemakanan yang membekal
tenaga (karbohidrat, Lemak, protein). Kelebihan kalori menyebabkan kegemukan,
kekurangan kalori dikaitkan dengan kekurangan tenaga dan kelesuan dan ganguan tumbesaran.
Untuk pemilihan
pemakanan yang sihat, pilihlah makanan
yang asli., iaitu makanan yang dimakan dalam bentuk asal atau yang minimum mengalami pemerosesan, pengawetan atau
pengubahsuaian dari bentuk semulajadi. Contonya susu lembu asli dibandingkan
dengan susu coklat, buah rambutan berbanding dengan jus rambutan dalam tin.
kentang segar berbanding dengan cip kentang berperisa. makanan yang diproses
atau diawet akan kehilangan nutrien tertentu. Keduanya mungkin mempunyai kelori yang sama,
tapi khasiat jauh berkurangan dari makanan asli. Pilih makanan yang berketumpatan nutrien yang tinggi, salah
satu rahsia makanan ialah memilih makanan dari setiap kumpulan makanan
(Karboidrat, lemak, protein dan vitamin). Ciri-ciri makanan mistilah pelbagai
dan memenuhi nutrien dalam makanan yang seimbang dapam piramid makanan atau
dalam satu sajian makanan. Tingkatkan
pengambilan buah-buahan dan sayuran. Semenjak dahulu lagi bahawa mereka yang kerap memakan buahan sayuran mempunyai
risiko yang lebih rendah mengalami penyakit
jantung dan strok.kebaikan sayuran berpunca daripada sifat makanan tersebut
yang kaya dengan vitamin, antioksidan iaitu A,B dan E dan kandungan serat yang
tinggi. Biasanya apabila seseorang mengambil buah dan sayur maka ia kurang
mengambil makanan yang kaya lemak. Tingkatkan
pengambilan serat. Sarat ialah saki baki tumbuhan yang tidak boleh dicerna
oleh enzim di usus. Diet berserat ialah makanan yang mengandungi selulosa,
hemiseselulose, gam, pektin atau lagnin, ada larut dalam air (pektin) dan tak
larut dalam air (selulosa dan lignin). Umumnya sayuran dan bijiran merupakan
selulosa yang baik. Epal dan limau serta buahan mengandungi pektin yang baik.
Serat berfungsi mengekalkan fungsi normal gastrousus. Kurangkan pengambilan minyak tepu dan kolesteral.
Asid lemak tepu (SFA) terdapat dalam jumlah yang sangat tinggi dalan keju, kulit ayam, daging berlemak, susu
penuh krim, aiskrim, dadih, kek dan kuih-muih mengandungi lemak, mentega,
santan kelapa dan coklat. SFA akan meningkatkan
aras kolesteral. Untuk mengantikan asid lemak tepu (SFA) boleh diganti
dengan lemak monotaktepu (mengandungi asid lemak monotaktepu MFA). Makanan yang
kaya dengan MFA yang sesuai ganti SFA ialah minyak zaiton, minyak manzola,
kacang, badam dan buah avokado. LDL (lipoprotein berketumpatan rendah) dianggap ‘kolesteral jahat’ kerana ia menghantar
kolesteral kepada sel yang memerlukan dan mengedapkkan kolestera ini
menyebabkan berlaku arterioskrerosis. HDL (Lipoprotein berketumpatan tinggi)
pula dianggap ‘kolesteral baik’
kerana ia memindahkan kolesteral berlebihan dari sel tubuh ke hati untuk
dibuang. Contoh makanan kolestral tinggi ialah telor ayam, organ dalaman
haiwan, makanan laut, makanan asal susu, ayam dan ikan.
No comments:
Post a Comment