SUMBER ANTIOKSIDAN DARI BUAH MENGIKUT WARNANYA
MOHD.YAZID
BIN DERAMAN
Jabatan
Pendidikan Jasmani & Kesihatan
IPG
Kampus Kota Bharu, Kelantan
PENDAHULUAN
Sumber antioksidan yang terbaik berasal
dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Kebanyakan kita tidak berminat memakan
sayuran, maka buah sebagai gantikan. Penting bagi setiap orang .mengetahui pengambilan
buah-buahan yang kaya dengan antioksidan, kerana ia mampu membantu melawan
penyakit tertentu..Hasil kajian mendapati kandungan antioksidan pada buahan
lebih tinggi berbanding dengan makanan yang lain. Kebanyakan buah-buahan selain
dari antioksidan ia mengandungi perbagai jenis khasiat yang mana jika diambil
secara kerap ia dapat mengekalkan tubuh yang sihat. Pengambilan buah-buahan
antioksidan secara konsisten dapat membantu melawan redikal bebas di dalam
tubuh yang menjadi penyebab kepada pelbagai masalah kesihatan.
APAKAH ANTIOKSIDAN
Antioksidan nama bagi sekumpulan zat
yang berfungsi melindungi tubuh xdari serangan redikal bebas. Antioksidan dapat
menghentikan aktiviti mencuri elektron dari sel lain dengan mendermakan
elektronnya kepada redikal bebas. Melalui cara itu redikal bebas dapat
disetabilkan dan kegiatan mencuri elektron dari sel laian dapat dihentikan.
Oleh itu risiko kerosakan sel tubuh akibat redikal bebas dapat di kurangkan.
RADIKAL BEBAS.
Radikal bebas adalah molikul yang tidak
stabil akibat kekurangan satu elektron dan sentiasa mencari peluang untuk
mencuri elektron dari molikul laian seperti dari DNA dan sel. Ini boleh
menyebebkan masalah kesihatan dalam jangka masa panjang kerana molokul sel akan
rosak akibat dicuri semasa aktiviti redikal bebas. Biasanya penyakit yang
disebabkan oleh redikal bebas amat sukar dirawat contohnya kanser, angin ahmar
dan sakit jantung.
KHASIAT
BUAH IKUT WARNA
JINGGA
Sejenis karotenoid yang di panggil beta
karotene adalah punca buah berwarna jingga. Tubuh semulajadi akan menukar beta
karotenoid kepada vitamin A. Pertukaran ini9
berlaku jika tubuh memerlukan. beta karotenoid juga berfungsi sebagai
antioksidan yang permulaan penyakit berbahaya dan juga melambatkan proses
kejadian katarak mata. Contoh buahan berwarna jingga ialah, mempelam,
mangga,pisangkaki dan aprikot.
KUNING
Warna kuning mengandungi lutien dan
zaexanthin di dalam buah mampu memperbaiki kemerosotan makula pada retina mata
biasa. Pengambulan buah daripada kumpulan ini secara kosisten dapat membantu
kamu menjaga mata sepaya kita memperlohi mata yang tajam walaupn usia
meningkat. Contoh buahan berwana kuning ialah, pisang, tembikau susu, tembikai
kuning dan nengka.
MERAH
Merah terhasil daripada kandungan
lycopene atau karotenoid di dalam buah. Kadar lycopene di dalam buah akan
bertambah mengikut tempoh matang buah. Selian dari itu, lycopene juga berfungsi
sebagai egen oksidan yang membantu tubuh membaiki sel badanm yang rusak, sekali
gus mengusir toksin yang menyebabkan penghasilan sel kenser dengan meenyerap radikal bebas di
dalam tubuh. Contoh buahan ialah tomato, ceri merah, strawberi, tembikai, buah naga
dan delima.
JINGGA
KEKUNINGAN
Buah berwarna jingga kekuningan
dikatakan mampu memperbaiki fungsi jantung. Beta-crytoxanthin yang ada pada
buah berwarna jingga kekuningan menggalakkan aktiviti antioksidan di dalam
tubuh. Selaian dari itu enzim proteolitik seperti papain dan bromelin di dalam
buah betik dan nenas amapu melancarkan sisitrem pengazaman tubuhh.Contoh buah ialah Lemon, nanas dan betik.
HIJAU
KEKUNINGAN
Kumpulan bua berwarna hijau kekuningan
mengandungi khsiat yang hampir serupa dengan kumpulan buah berwarna kuning.
Pengambilan dapat memelihara kesihatan mata jangka masa yang panjang. Kebiasaan
buah dalam kumpulan ini berwarna dan kuning pada bahagian yang tertentu saja.
Contoh buah ialah Avokado, kiwi dan jambu batu.
UNGUN
Buah-buahan daripada kategori ini
mengandungi salah satu ejen antioksidan yang terbaik iaitu anhocyanin.
Buah-buahan adalah jenis adalah buah mudah larut dan mampu bertukar menjadi
merah kebiruan. Khasiat mampu melambatkan proses penuaan dan mengurang resiko
penyakit jantung. Apa yang menarik buah warna ungun panling banyak diadapai
dalam keadaan yang dikeringkan dan sedap dimakan. Contonnya ialah anggur, beri
hitam, kismis,prun dan rasberi.
No comments:
Post a Comment